La culture des pleurotes

Le labo4.be devient le fournisseur de matériel de mesure du projet Permafungi (http://www.permafungi.be/). Produire des champignons et de l’engrais à partir du marc de café car ce dernier est un substrat idéal pour la culture des pleurotes. Cette technique permet de supprimer entièrement un déchet pour créer deux produits utiles.

Les champignons sont fragiles et nécessitent une très bonne connaissance de l’environnement. Une alliance d’expertises techniques et fongiques, cela sent l’omelette.

Le projet:

Mesurer l’humidité, la température, la concentration en CO2, la luminosité pour offrir à nos champignons les meilleures conditions de vie.

Pour les techniciens, nous allons programmer un « arduino Uno » pour la gestion des capteurs. L’affichage sera fait via un PC programmé en python.

 

2 réflexions au sujet de « La culture des pleurotes »

  1. Vincenzo Sangiovanni

    GoodMorning, I’m an architect with the passion of cultivating food. I’d like to use arduino in order to control the environment of my grow room. I’ve seen that you still have something like that. How can I use you software? How much is it? I still have arduino and sensors but I need the software to run the whole machine.
    thank you so much and congratulations fot the project.
    Cheers

    Répondre
    1. admin Auteur de l’article

      Dear Vincenzo,

      Are you cultivating mushroom? Do you want to control other plants?

      If you have a arduino, that will mean that you love food but also new tech.

      The mushroom projet is now on hold. Whe had some problems with the humidity sensor and now we have time problems.

      Here a resume of steps of the project:
      1) Data collecting (sensor, choice,…) to know what is important!
      2) Humidity, temperature and ventilation control (with manual settings)
      3) Humidity, temperature and ventilation control (with automatic settings based on the data collected)

      You are interrested, let me know what you can do in electronic/programming and what about your cultivating area!

      Thanks for your interrest!

      Répondre

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